facebook round_1     like 1     google plus_logo_1     google plus_pages-logo_1     twitter round_logo_1     youtube logo_1     pinterest logo_1     rss logo_1

 Понуда за рекламирање на нашиот веб портал: 1.Банер со текст, фото, лого -Статички (неанимиран), -Со... #Најповолни понуди# I.Основни понуди1.Basic понуда -До 4 страни (функционални линкови) -Професионална обработка на вашиот... #Најповолни понуди# Одберете го вашиот хостинг план која најмногу ви одговара за вашите потреби.   Ultimate Hosting... #Најповолни понуди# Изработка на секаков вид на дизајн за промотивни материјали за вашата компанија и и вашиот бизнис.... #Најповолни понуди# Текст за лого и корпоративен дизајн #Најповолни понуди# Создадете фото приказна која ке им ја раскажувате на вашите најмили, повторно и повторно. Креирање на... #Најповолни понуди# Снимање, монтажа, репродукција, и умножување на видео материјал, по ваша желба, и за вашите потреби. Одберете... #Најповолни понуди# Изработка на Flash анимирана веб страна со напредни визуелни, графички и светлосни ефекти, со статична... #Најповолни понуди#
loading...

Васил Толевски-биографија

Биографијата е превземена од официјалниот веб сајт на Васил Толевски: www.vasiltolevski.com.mk 

Роден 1956 год. во Будимпешта (Унгарија). Дипломиран машински инжинер.
Пишува афоризми, сатирични приказни, хуморески, сатирични текстови и монодрами.
 

Досега објавено: 
ЧЕТИРИ ЧЕКОРИ ДО ВИСТИНАТА
(Студентски збор-Скопје, 1988.)
МУЗИКА ЗА ГЛУВИ 
(самоиздание, 2006.)
ИСУСЕ, ЛУЦИФЕР НЕ ВИКА 
(Алма-Белград, 2007.-македонско/српски)
НАШИТЕ ПРИЈАТЕЛИ 
( Макформ-Скопје, 2007.)
АНТОЛОГИЈА НА МАКЕДОНСКИОТ АФОРИЗАМ 
(Алма-Белград, 2007. - македонско/српски)
АНТОЛОГИЈА МАКЕДОНСКОГ АФОРИЗМА
(Алма - Белград, 2007....скратено издание)
НАШИТЕ ПРИЈАТЕЛИ 2
(Алма - Белград, 2008.)
АНТОЛОГИЈА НА БАЛКАНСКИОТ АФОРИЗАМ 1 и 2 
(Алма - Белград, 2008.-македонско/српски)
МАКЕДОНИЈО, МАЈКО, КОЈ МИ Е ТАТКО
(Алма - Белград, 2010. – на српски јазик)
БИСЕРИ НА БАЛКАНСКИОТ АФОРИЗАМ 1 и 2
(Алма - Белград, 2010. – на српски јазик)
БИСЕРИ НА БАЛКАНСКИОТ АФОРИЗАМ 3
(Алма - Белград, 2011. – на српски јазик)
АНТОЛОГИЈА НА БАЛКАНСКИОТ АФОРИЗАМ
( Макформ-Скопје, 2012. - македонски) 
БИБЛИЈА ЗА НЕВЕРНИЦИ
( Макформ-Скопје, 2013.) 
ВРЕЛИ МРАЗОВИ - АНТОЛОГИЈА НА МАКЕДОНСКИОТ АФОРИЗАМ
( Медиа Принт-Скопје, 2013.)

Во подготовка за печат:

МАКЕДОНСКА САТИРА ( Макформ-Скопје)
ТИТО НЕ ВИКА ДА НИ ПОМОГНЕ (афоризми) ( Макформ-Скопје)
ВРЕМЕ НА ЧОВЕКОЛИКИ ХИЕНИ (сатирични приказни) ( Макформ-Скопје)


Добитник на наградата: 

- “13 Ноември”, на град Скопје (2008. ), од областа на публицистиката; 
- “Радоје Домановиќ”, (2007.), за светски допринос на сатирата; 
- “Драгиша Кашиковиќ”, (2008.), за најдобра балканска антологија;
- “Трим еротикон”, (2007.), за блок еротски афоризми; 
-  “Шабачка чивијада” (2007. и 2008.), за афоризми и сатирична приказна;
-  На виничкиот фестивал ИН ВИНИЦА ВЕРИТАС (1994.), за монодрама и хумореска;
- Хумореска на годината во ЈЕЖЕВ ХУМОР (1998 год.);
- “Жикишон 2007 “, (Параќин - Србија);
- “М.Илиќ 2007“, (Пожаревац - Србија); 
Златен прстен 2011, ( Бјелина - БиХ);
-
Златен круг на Сатира фест 2012 (Белград - Србија);
 - Наџи Наман 2012, (Либан)... за најдобро книжевно дело по содржина и стил, со цел за развој на човечките вредности;

  1. “Носорог-2012, за најдобар балкански сатиричар.

Главен одговорен уредник на весникот за хумор и сатира 
МАКЕДОНСКИ ОСТЕН, ОСТЕН, СТУДЕНСКИ ЗБОР.
Претседател на здружението на хумористи и сатиричари ОСТЕНОВИ.
Член на БАК (Белградски афористичарски круг).
Афоризмите му се преведени на: арапски, германски, англиски, романски, полски, бугарски, италијански, шпански, албански, словенечки и српски јазик.
Објавувано во Политика, Вечерни новости , Македонски остен, ЕТНА, Јеж, НОСОРОГ, НИН, СатирАрт, Остен, Жикишон, Време, Тоти лист, Стршел, Елбус Лингва, Ужички новини...на радио, телевизиски настапи на фестивалите на хумор и сатира во Белград, Скопје, Шабац, Бјелина, Плевља, Пожаревац, Алексинац, Струмица, Велес, Радовиш, Делчево, Кочани...

МОМЕНТАЛНО КОНТИНУИРАНО ОБЈАВУВА ВО:

-ЈЕВРОПСКИ ЈЕЖ     www.jez.co.yu
-ETНA                     www.etna.dencic.com
-НОСОРОГ               www.nosorog.rs.sr 

Основач на едицијата СВЕТСКА САТИРА во Скопје (Издавачка куќа МАКФОРМ) и на едицијата МАКЕДОНСКА КНИЖЕВНОСТ во Белград (Издавачка куќа АЛМА). 

Работи во ЈСП-Скопје.

Васил Толевски


Ексклузивно: наградените афоризми на лауреатот Васил Толевски на фестивалот "Пијанец 2014"
Интернационални актуелности - Култура

Како увертира на овој текст наменет за претставување на наградените афоризми на Васил Толевски со највисоката награда на третиот меѓународен фестивал на карикатура и афоризам "Пијанец 2014"   можеме да го кажеме следното:

Васил Толевски е еден од најплодните и најавтентични македонски автори на хуморот и сатирата. Преку неговиот афористичен израз може да доживее цел еден универзум исполнет со сатира... Бодеж и осило на современието... Патоказ за општеството во кое живееме...

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Повеќе...
 
Васил Толевски 06.05.14
E-aforistiqa - Под отворено небо:"E-aforistiqa"

VASIL TOLEVSKI_resize

Страв ме фаќа за иднината на децата. Одлични ученици се.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 
Васил Толевски 05.05.14
E-aforistiqa - Под отворено небо:"E-aforistiqa"

VASIL TOLEVSKI_resize

Овците се посреќни од нас. Тие барем не распишуваат избори за овен предводник!

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 
Васил Толевски 04.05.14
E-aforistiqa - Под отворено небо:"E-aforistiqa"

VASIL TOLEVSKI_resize

Повеќепартискиот систем е добар за масовна рекреација!

Луѓето трчаат од една партија во друга.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 
Васил Толевски 03.05.14
E-aforistiqa - Под отворено небо:"E-aforistiqa"

VASIL TOLEVSKI_resize

Народот треба да ја добие Нобеловата награда за генетика!

Создаде вошки што јадат луѓе!

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 
Васил Толевски 02.05.14
E-aforistiqa - Под отворено небо:"E-aforistiqa"

VASIL TOLEVSKI_resize

Нормално е што некои се збогатија преку ноќ.

Во темница не се гледа колку се  краде!

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 
Васил Толевски 17.01.14
E-aforistiqa - Под отворено небо:"E-aforistiqa"

VASIL TOLEVSKI_resize

Денес одличните ученици работат во фирмите на повторувачите.

Улицата се покажа како подобар просветен работник од наставниците!

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 
Васил Толевски 08.12.13
E-aforistiqa - Под отворено небо:"E-aforistiqa"

VASIL TOLEVSKI_resize

Контењерите не можат да се споредуваат со пиљари.

Контењерите работат 24 часа.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 
Васил Толевски 07.12.13
E-aforistiqa - Под отворено небо:"E-aforistiqa"

VASIL TOLEVSKI_resize

Нашата пустина е планска творба.

Тука ни фотоморгана не е дозволена.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 
Васил Толевски 24.11.13
E-aforistiqa - Под отворено небо:"E-aforistiqa"

VASIL TOLEVSKI_resize

Во светот, позади секој успешен маж стои жена. Само кај нас стои партија.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 
Васил Толевски 23.11.13
E-aforistiqa - Под отворено небо:"E-aforistiqa"

VASIL TOLEVSKI_resize

За сатиричарот нема лоши денови. Тој е најпродуктивен токму во тие денови.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 
Почеток
Пред
1


Страница 1 од 7

Последни објави во "E-aforistiqa"

Број на посети:971Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
veljko-rajkovic-21052014 Да не беше војната немаше да преживеам. За жал, загинаа двајцата жиранти.
Објавено на 21 Мај 2014, 11.54 часот.
Број на посети:1066Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
tolevski-06052014 Страв ме фаќа за иднината на децата. Одлични ученици се.
Објавено на 06 Мај 2014, 20.19 часот.
Број на посети:549Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
baljak-06-05-14 Не гиневме бадијала. Соседите се радуваа.
Објавено на 02 Мај 2014, 20.06 часот.
Број на посети:592Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
baljak-05-05-14 Ги нервира тоа што не ни можат ништо.   Затоа вака не шутираат и газат.
Објавено на 02 Мај 2014, 20.05 часот.
Број на посети:562Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
baljak-04-05-14 Одлично соработуваме со окупаторот.   Кога ни ја вртеа шијата, ние ја вртиме главата.
Објавено на 02 Мај 2014, 20.04 часот.
Број на посети:571Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
baljak-03-05-14 Ги сменија крадците на власт.   И им покажаa како се работи.
Објавено на 02 Мај 2014, 20.03 часот.
Број на посети:654Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
baljak-02-05-14 Кога револуционерите добија крила, народниот имот доби нозе.
Објавено на 02 Мај 2014, 20.00 часот.
Број на посети:556Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
jovo-060514 Нема да штедиме на храна. Макар да јадеме само еднаш дневно.
Објавено на 02 Мај 2014, 19.56 часот.
Број на посети:562Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
jovo-050514 Сé отиде во мајчината. Ете, каде ни е татковината.
Објавено на 02 Мај 2014, 19.55 часот.
Број на посети:622Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
jovo-040514 Каде ние ќе се вратиме на природата, тука трева не расте.
Објавено на 02 Мај 2014, 19.52 часот.

Последни објави во "E-aforistiqa"

Број на посети:971Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
veljko-rajkovic-21052014 Да не беше војната немаше да преживеам. За жал, загинаа двајцата жиранти.
Објавено на 21 Мај 2014, 11.54 часот.
Број на посети:1066Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
tolevski-06052014 Страв ме фаќа за иднината на децата. Одлични ученици се.
Објавено на 06 Мај 2014, 20.19 часот.
Број на посети:549Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
baljak-06-05-14 Не гиневме бадијала. Соседите се радуваа.
Објавено на 02 Мај 2014, 20.06 часот.
Број на посети:592Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
baljak-05-05-14 Ги нервира тоа што не ни можат ништо.   Затоа вака не шутираат и газат.
Објавено на 02 Мај 2014, 20.05 часот.
Број на посети:562Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
baljak-04-05-14 Одлично соработуваме со окупаторот.   Кога ни ја вртеа шијата, ние ја вртиме главата.
Објавено на 02 Мај 2014, 20.04 часот.
Број на посети:571Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
baljak-03-05-14 Ги сменија крадците на власт.   И им покажаa како се работи.
Објавено на 02 Мај 2014, 20.03 часот.
Број на посети:654Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
baljak-02-05-14 Кога револуционерите добија крила, народниот имот доби нозе.
Објавено на 02 Мај 2014, 20.00 часот.
Број на посети:556Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
jovo-060514 Нема да штедиме на храна. Макар да јадеме само еднаш дневно.
Објавено на 02 Мај 2014, 19.56 часот.
Број на посети:562Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
jovo-050514 Сé отиде во мајчината. Ете, каде ни е татковината.
Објавено на 02 Мај 2014, 19.55 часот.
Број на посети:622Рејтинг:0Категорија:Под отворено небо:"E-aforistiqa"
jovo-040514 Каде ние ќе се вратиме на природата, тука трева не расте.
Објавено на 02 Мај 2014, 19.52 часот.
loading...

Не лутајте по Интернет...Пронајдете ја вистинската информација...Следете не!!!

Baner delcevoGlobalOnline FB bel Baner delcevoGlobalOnline twitter bel Baner delcevoGlobalOnline YT bel Baner delcevoGlobalOnline Google bel Baner delcevoGlobalOnline linkedin bel

 Понуда за рекламирање на нашиот веб портал: 1.Банер со текст, фото, лого -Статички (неанимиран), -Со... #Најповолни понуди# I.Основни понуди1.Basic понуда -До 4 страни (функционални линкови) -Професионална обработка на вашиот... #Најповолни понуди# Одберете го вашиот хостинг план која најмногу ви одговара за вашите потреби.   Ultimate Hosting... #Најповолни понуди# Изработка на секаков вид на дизајн за промотивни материјали за вашата компанија и и вашиот бизнис.... #Најповолни понуди# Текст за лого и корпоративен дизајн #Најповолни понуди# Создадете фото приказна која ке им ја раскажувате на вашите најмили, повторно и повторно. Креирање на... #Најповолни понуди# Снимање, монтажа, репродукција, и умножување на видео материјал, по ваша желба, и за вашите потреби. Одберете... #Најповолни понуди# Изработка на Flash анимирана веб страна со напредни визуелни, графички и светлосни ефекти, со статична... #Најповолни понуди#