facebook round_1     like 1     google plus_logo_1     google plus_pages-logo_1     twitter round_logo_1     youtube logo_1     pinterest logo_1     rss logo_1

 Понуда за рекламирање на нашиот веб портал: 1.Банер со текст, фото, лого -Статички (неанимиран), -Со... #Најповолни понуди# I.Основни понуди1.Basic понуда -До 4 страни (функционални линкови) -Професионална обработка на вашиот... #Најповолни понуди# Одберете го вашиот хостинг план која најмногу ви одговара за вашите потреби.   Ultimate Hosting... #Најповолни понуди# Изработка на секаков вид на дизајн за промотивни материјали за вашата компанија и и вашиот бизнис.... #Најповолни понуди# Текст за лого и корпоративен дизајн #Најповолни понуди# Создадете фото приказна која ке им ја раскажувате на вашите најмили, повторно и повторно. Креирање на... #Најповолни понуди# Снимање, монтажа, репродукција, и умножување на видео материјал, по ваша желба, и за вашите потреби. Одберете... #Најповолни понуди# Изработка на Flash анимирана веб страна со напредни визуелни, графички и светлосни ефекти, со статична... #Најповолни понуди#
loading...

 

Пост едиториал: Текстот е посветен на јубилејот на 20 годишнината од востановувањето на меѓународниот фолклорен фестивал "Голачки фолклорни средби".

Делчево и регионот на Пијанец во целост отсекогаш било место на значајни општествени случувања... Постојат голем број на настани, личности и процеси кои имаат корен во нашиот град на истокот од денешна Република Македонија... Секој добар познавач на состојбите тоа не може да го негира колку и да посакува...

 

Каде е Делчево во денешно време? Дефетистите ќе кажат дека Делчево е заглавено во некои минати времења и многу тешко да се снајде во современите трендови и текови. Ова нивно површно мислење и толкување е секако за почит, НО....!

Секогаш ми се омилени речениците кои почнуваат со негаторска теза а завршуваат со "но" на крајот.

Немајки потреба да бидам експлицитен во своите објаснувања на нешто што со читање не се учи туку со директно искуство, ке го напишам следното:

Во Делчево нема (многу) кич "литература" по улиците, плоштадите, маалските раскрсници, кафанчиња, кафетерии, по калливите селски апанзас сокаци....

Во Делчево има традиција, современо практикување на конзервативните вредности на македонецот, онака како што истиот тој македонец живеел и преживувал во сите изминати "еуфории" на безредие, хаос, војни, обиди за влез на странски модернизам и негаторска ксенофобија на сите од околу на име на народецот кој отрпнал на туѓите "чорбаџиски" сваќања.

Во Делчево живее сржта на македонецот каков што треба да биде!

Судбината (актуелна таква каква што е) вели дека во Пијанец народот, не посакува раскош, не посакува обоени метали, живее со својот труд, со она што го има околу себе, со трудот на сопственото знаење и сопствените плеќи...

Во Делчево народот знае да се забавува со сопствената традиција, со сопствените песни и ора, со сопствените игри кои ги играле генерации пред нас, а ке ги играат се чини уште многу генерации после нас. И се тоа во слава на Господ, верата во религијата, вербата во себеси...Во слава на минатото кое не е богато со пари, со раскош и со царски одежди и круни...

Во место кое и покрај се, се вика(ло) "Царево ...Василево .... Султанија.... Делчево"... Во место кое плени со својата едноставност, уникатност, оригиналност на народот кој знае да живее на македонски начин.... По сите правила и прописи, пишани и непишани....

Круната на животот во Делчево и Пијанец е пресликана во песните и игрите на Голачките фолклорни средби.. Поблиску до Бога на 1536 мНв, само со небо наоколу и ведри луѓе -сензибилитет кој плени... Бисери од луѓе наредени во орото кое никако да запре 20 години....

20 години копнеж по здравје, желба да се биде поблиску до Бога, во скутот на мајката земја, на плеќите на времето кое овде нема значење...

Единствена монетарна вредност овде е насмевката, длабоките воздишки, сјајот во очите на погледот кон далечниот хоризонт.... 

Да се види и доживее светот таков каков што е... Со македонско срце и душа која овде се уште живее, и ветува вечен живот на македонското битие на овие простори...

За крај стандардно оптимистичка прогноза: -Ке Не Биде... Отсекогаш (нас) не бивало...

Повеќе фотографии од настанот кој што беше повод за овој текст можете да пронајдете на нашата официјална фејсбук страна како и на официјалната страна на Градоначалникот на Општина Делчево.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Актуелности од Македонија - Култура

Други интересни статии

Поврзани статии

Број на посети:1699Рејтинг:5Категорија:Култура
makedonski-genocid-vo-delcevo Повторно "Крвопролевање".... "Неспокојно дејство".... "Прогонетата македонска мајка"... "Геноцид".......
Објавено на 15 Јуни 2015, 19.18 часот.
Број на посети:1395Рејтинг:5Категорија:Култура
nastap-n-j-vapcarov-24-ti-maj-2014 По повод одбележувањето на 24-ти Мај-Денот на Св.Кирил и Методиј на централниот настан за прославување...
Објавено на 24 Мај 2014, 22.13 часот.
Број на посети:1571Рејтинг:5Категорија:Демократски процеси
gruevski-precekan-so-aplauz-vo-delcevo  Во рамки на својата посета на Делчево Премиерот Груевски во петокот имаше средби и со младите во...
Објавено на 21 Април 2014, 12.06 часот.
Број на посети:1161Рејтинг:0Категорија:Демократски процеси
humanitarna-akcija-ums-2013 Во тек е спроведување на поголема хуманитарна акција од страна на Општинскиот комитет на Унијата на...
Објавено на 16 Декември 2013, 14.04 часот.
Број на посети:795Рејтинг:0Категорија:Институции
izlozba-karikatura-kamenica-1 Во понеделник 25.11.2013 година со почеток во 18.00 часот во Културно информативниот центар "Романса"...
Објавено на 25 Ноември 2013, 19.14 часот.
Број на посети:690Рејтинг:0Категорија:Институции
izlozba-karikatura-kamenica Во понеделник 25.11.2013 година со почеток во 18.00 часот во просториите на културниот дом во...
Објавено на 25 Ноември 2013, 11.45 часот.
Број на посети:3835Рејтинг:4Категорија:Демократски процеси
bogat-politicki-petok-vo-delcevo Денеска (петок 22.11.2013 година) во Делчево се случија два позначајни политички настани кои беа...
Објавено на 22 Ноември 2013, 22.44 часот.
Број на посети:1152Рејтинг:0Категорија:Култура
promocija-na-tvoreshtvoto-na-stojan-tarapuza Во понеделник 11.11.2013 година во Домот на Културата во Кочани се одржа промоција на трите тома...
Објавено на 12 Ноември 2013, 18.41 часот.
Број на посети:969Рејтинг:0Категорија:Култура
izlozba-karikaturi-kocani-2013  Започнувајки од 11.11.2013 година репрезентативна листа од 40 карикатури кои беа во конкуренција...
Објавено на 12 Ноември 2013, 06.57 часот.
Број на посети:2085Рејтинг:5Категорија:Култура
nastap-kopacka-mnt-skopje-video Забележетe како со грмнувањето на тапаните публиката се раздвижува нанапред кон сцената...Се палат...
Објавено на 30 Октомври 2013, 06.27 часот.
loading...

Не лутајте по Интернет...Пронајдете ја вистинската информација...Следете не!!!

Baner delcevoGlobalOnline FB bel Baner delcevoGlobalOnline twitter bel Baner delcevoGlobalOnline YT bel Baner delcevoGlobalOnline Google bel Baner delcevoGlobalOnline linkedin bel

 Понуда за рекламирање на нашиот веб портал: 1.Банер со текст, фото, лого -Статички (неанимиран), -Со... #Најповолни понуди# I.Основни понуди1.Basic понуда -До 4 страни (функционални линкови) -Професионална обработка на вашиот... #Најповолни понуди# Одберете го вашиот хостинг план која најмногу ви одговара за вашите потреби.   Ultimate Hosting... #Најповолни понуди# Изработка на секаков вид на дизајн за промотивни материјали за вашата компанија и и вашиот бизнис.... #Најповолни понуди# Текст за лого и корпоративен дизајн #Најповолни понуди# Создадете фото приказна која ке им ја раскажувате на вашите најмили, повторно и повторно. Креирање на... #Најповолни понуди# Снимање, монтажа, репродукција, и умножување на видео материјал, по ваша желба, и за вашите потреби. Одберете... #Најповолни понуди# Изработка на Flash анимирана веб страна со напредни визуелни, графички и светлосни ефекти, со статична... #Најповолни понуди#