cotric

Александар Чотриќ е роден на  25. септември 1966. година во Лозница.

Од 1984. године објавува афоризми во НИН, "Политика", "Вечерни новости", "Денес", "Литературен збор", "Студент", „Младински новини“, НОН, "Дуги", „Став“, "Белградски новини", "Време", „Јеж", „Младост“ „Македонски остен“, „Остен“ и други весници и списанија.

Хумористичко-сатирични приказни пишува од  2003. година.

Чотриќ во „Српски збор„ од 1992. до 2005.година редовно ја пишуваше колумната “Петта колона” на две новинарски страници. Не престануваше да пишува ниту за режимските притисоци, репресии и војни. Во “Петта колона” објави преку шеесет илјади афоризми и сатирични коментари. Реткост е во српското новинарство една колумна да трае 13 години. Афоризмите од оваа рубрика се пренесувани во белградската “Наша борба”, новосадскиот “Маѓар со”, скопски “Остен”, сплитски “Ферал”, бањалучки “Репортер”, загрепскиот “Денес”, сараевската “Недела” и во други весници на просторите на бившите југословенски држави.

 

Чотриќ ги има објавено следните книги афоризми:

- "Ќе ви дадеме ние демократија" (Књижевна омладина Србије, 1993, второ издание Српска реч, 1995);

- "Петта колона" (Српска реч, 1997);

- "Недозволени мисли" (Српска реч, 2000 );

- „Кратки резови“ (Српска реч, 2004);

- „Афоризми“ (Алма, 2007);

- „Изабрани афоризми“ – „Избрани афоризми” (2007)  у Македонији;

- „Брзи резови“ – „Incizii rapide“ (2007) у Румунији;

- „Гола вистина“ (Аурора, 2008);

- „Афоризми“ (библиофилско издање 2008);

- „Пострежимски мисли“ (изабрани афоризми) (Плато, 2008);

- „Детска работа“ (афоризми за децу) („Аурора“, 2010); 

- „Своеглава книга“ (афоризми за децу) („Аурора“, 2010);

- „Црна книга“ - “Czarna ksiega” (2011) у Пољској;

- „Афоризми за деца“ - „Aforizmi za otroke“ (2011) во Словенији;

- „Помрднување на паметта“ (Агора, 2012)

Александар Чотрић е коавтор на книга со м-р Радован Калабиќ „Споменица на Дража“ (издание на авторот, 1995. и 1997) и Милен Поповиќ „Собрани во расејување“ („Српска реч”, 2002).Во 2012 година ја објави публицистичка книга „Во чест на витезот на српската емиграција“ („Алма“).

Книгата хумористично-сатирични приказни „Обележени приказни“ („Аурора“) Александар Чотрић ја објави во 2006, „Приказни пред будење“ („Алма“) 2007, и „Причинување“ („Вук“) 2011.

Во 2007 година ја објави книгата анегдоти „Така зборуваше Вук“ („Алма“), и 2011. „Вуковата азбука“ („Аурора“).

Чотриќ ги има подготвено следните антологии и зборници:

-„Патец“, антологија на српскиот афоризам за деца, Завод за уџбенике, Београд, 2012.

-„Дриблинг на духот“, зборник афоризми за спортот, Беоштампа, Београд, 2012.

Александар Чотриќ е добитник  на следните признанијата:  

 - "Радоје Домановиќ" за најбра книга афоризми (1993) и за сатирични приказни (2004); 

- „Златна кацига“ за афоризми (1994), за приказна (2009) и „Витез од Чарапанија - сер Харди“ (2007) на меѓународниот фестивал за хумор и сатираво Крушевац; 

- „Живојин Павловиќ Жикишон“ (1993); 

- "Драгиша Кашиковиќ" (1995);

 - Годишње награде сатиричног листа "Ошишани јеж" „Браќа Ормаи“ (2003.);

- "Вибове награда" на весникот „Политика“ (2003); 

- награде „Јован Хаџи-Костиќ“ „Вечерни новости“ (2006); 

- награде „Excellence Award” на Меќународном фестивал „Златна јаболка“ воРоманија (2007); 

- награда за најдобра приказна на Фестивалотна црногорскиот хумор, сатира и карикатура, воДаниловград (2007); 

- награде „Стеван Сремац“ за приче и афоризме (2007, 2008 и 2009); 

- „Миливоје Илиќ“, (2006, 2007 и 2008);  

- „Чивијаде“ – (втора награда), за сатиричнаприказна во Шабац (2007) и (2011); 

- Први награди на Фестивалот за хумор и сатрира „Милован Илиќ Миминамакс“ во Нови Сад (2008); 

- „Златна значка“ Културно-просветната заедница на Србија (2008); 

- „Златна плакета“ за афоризма на Фестивалотна афоризмот и карикатураво Струмица (Македонија) (2009); 

- „Златни круг“ Културно-просветната заедница на Белград (2009);

- Прва награда на Конкурсотза еколошко-туристички афоризмиво Чајетини (2009);

- Награда „Ѓорѓе  Фишер“, Секције на хумористи и  сатиричари на   Друштвото на књижевници на Војводина  (2009);

- Прва награда  за афоризам на Међународниот  фестивал на хуморот и сатирата „Куцурски клип“ во Куцури, општина Врбас (2009);

- Прва награда за афоризам на Конкурсотво Качарево, општина Панчево (2010);

- Награда за афоризам и приказна на Конкурсот за  хумор и сатиравоМркоњиќ Град (2010);

- „Најдобар жив сатиричар во Србија“ (заедно соАлександар Баљак), според гласовите на писателите на хумор и сатора од регионот  (2010);

- Награда „Носорог прв ред“, на меѓународниот часопис  за хумор и сатира „Носорог“ од Бањалуке (2011);

- Награда на жирито на детска критика „Доситеево перо“ (2011);

- Награда  на „Фондација Наџи Наман“ („Naji Naaman“) во Либан (2011);

- Награда „Жикишон“ у Параќин, (2012);

- Награда „Алеко“ на град Свиштов и часопис „Стршел“ на меѓународниот конкурс за приказна во Бугарија (2012);

- Голема плакета на Меѓународниот фестивал за хумор и сатира во „Бијелина 2012“

Чотриќ е член  на Здружението на писатели на Србија. Секретар е на Секцијата на сатиричари на ЗПС.

Еден е од основачите на Фондот „Радое Домановиќ“и претседател на собранието на Фондот.

Припадник е на Белградскиот афористичарски круг (БАК) и член на Управниот одбор на ова здружение.

Беше претседател на Управниот одбор на Радио-Телевизија Студио Б, член на Градската влада на Белград и Заменик министер за дијаспора во владата на Србија.

 Дипломиран правник.

Пратеник во Собранието на Србија во својот четрврти мандат.

Живее и работи во Белград.


Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

E-aforistiqa - Балканска афоризница